Védekezés vadkárok ellen

Védekezés vadkárok ellenA vadállatok által okozott károk jelentős költségeket, problémákat jelentenek a gazdálkodóknak. Szerencsére manapság már számos lehetőség áll rendelkezésre a vadkárok elleni védekezésre, ezek közül fogunk bemutatni néhányat.

A legnépszerűbb megoldás a kerítés, amely mechanikus módon véd a vadállatok ellen. Gyakran a kerítés jelenti a legjobb megoldást, azonban az egyik legdrágább megoldás is.

A kerítéshez hasonló megoldás a villanypásztor, amely ugyanúgy körbekeríti a területet, azonban kiépítése lényegesen olcsóbb. Hátránya, hogy meg kell oldani a folyamatos áramellátást, ami egy mezőgazdasági területen problémát jelenthet, és szükség lesz hozzá napelemre, akkumulátorra is.

Nem csak mechanikai úton, hanem hangjelzéssel, fényjelzéssel is lehet védekezni a vadállatok ellen. A hangjelzések hátránya, hogy hamar meg tudják szokni őket a vadak, főleg akkor, ha nem elég hangosak. A fényjelzések egy fokkal jobbak, azonban általában csak sötétben hasznosak, és ezeket is meg tudják szokni a vadak, bár nehezebben, mint a hangjelzéseket.

Vegyi megoldások is alkalmazhatók, azonban ezek jóval drágábbak, mint az előző megoldások, ráadásul bizonyos időközönként cserélni is kell őket, tehát folyamatos, rendszeres kiadásokat jelentenek.

Ha fákat kell védeni a vadállatoktól, akkor lehetőségünkre állnak egyéb megoldások is, ilyenek pl. a fatörzsre kent védőszerek, melyek feladata, hogy elriasszák az állatokat, és mechanikus módon, a fatörzseket körbevehetjük pl. műanyag csővel is, ami teljesen megakadályozza, hogy az állatok kárt tudjanak tenni a fákban.