Maximális hitelesítés: a közhiteles cégkivonat

Maximális hitelesítés: a közhiteles cégkivonatCéges teendők, ügyintézés során az egyik alapvető dokumentum, amire szinte minden alkalommal szükség lesz, a cégkivonat. A széles körű felhasználásnak köszönhetően több különböző típusú cégkivonat közül választhatunk, általában a felhasználás helye határozza meg, hogy milyen szintű hitelesítésre lesz szükségünk. Ha nem vagyunk biztos abban, hogy milyen cégkivonatot kell bemutatnunk, mellékelnünk, akkor a közhiteles cégkivonat jó választás lehet, ez jelenti ugyanis a maximális hitelesítést.

Az alacsonyabb hitelesítési fokok közé tartozik az ingyenes és a hiteles cégkivonat. Ingyenes cégkivonatot csak tájékozódásra tudunk felhasználni, hivatalos feladatokra nem fogadják el, a hiteles változat azonban sok esetben elegendő lehet. A közhiteles cégkivonatot az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálata adja ki, vagy ha nem elérhetők, mert olyan időpontba kérik, akkor közjegyző adja ki.

A közhiteles cégkivonat mindenképpen papír alapon, fizikai formában érkezik, így ennek, valamint a hitelesítés módjának köszönhetően számolni kell azzal, hogy nem fogjuk igényléskor azonnal megkapni, mint pl. egy hiteles vagy es3 cégkivonatot. 1-2 munkanap alatt azonban általában megérkezik a közhiteles cégkivonat is.

Közhiteles cégkivonatot általában banki ügyintézéshez és pályázatokhoz kell mellékelnünk, így ilyen esetekben mindig érdemes közhiteles dokumentumot kérni.