A Garancsi-tó Tinnye mellett

Tinnye település egyik legfőbb látnivalója a Tinnye mellett elhelyezkedő Garancsi-tó. A tó évszázadok óta létezik, és várja a kikapcsolódni, kirándulni vágyókat. A tó és környezetének zavartalan, nyugodt helyzetét biztosítja, hogy a tó és a környéke helyi védettségű természetvédelmi terület.

A tó mellett a terület népszerűségét a tavat körülölelő kisebb hegyek is segítik. A Garancsi-tó a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence találkozásánál alakult ki. A tó kb. 60 hektár vízgyűjtő területtel rendelkezik, a legmélyebb pontja kb. 2,5 méter körül van.

Írásos (térképes) formában a tavat először egy II. József idejében készített térkép tartalmazta. Ekkor a tó területe még sokkal nagyobb volt, mint a mai terület, azonban az egyre kevesebb víz utánpótlás miatt az idő múlásának köszönhetően csökkent a területe. A tó kialakulását a középkorra teszik, a legújabb megállapítások szerint nem természetes módon, hanem egy közlekedési út megépítését követően keletkezett a munkálatok, tereprendezés következtében.

A tó ismertségét azonban nem a több száz éves múltja, vagy a terület szépsége hozta meg, hanem az, hogy 2001-ben itt forgatták az Üvegtigris című, rendkívül népszerű magyar filmet. A filmben szereplő büfékocsi azóta is a tó partján található, aminek köszönhetően rengeteg turista keresi fel a tavat.