Mi történik a szürkehályog műtét után?

Mi történik a szürkehályog műtét után?A szürkehályog problémája az idősebb korosztály nagy részénél jelentkezik, javítani csak szürkehályog műtét segítségével lehetséges. Hogyan is működik a szürkehályog műtét, és mi történik a szürkehályog műtét után?

A szürkehályog műtét lényege, hogy a beavatkozás során eltávolítják az elszürkült szemlencsét és egy műlencsét ültetnek be a helyére. Ez komolyabbnak tűnik, mint amilyen valójában, ugyanis 10-15 perc alatt történik, a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalomra, kellemetlenségre sem kell számítani, és öltés nélkül történik, a kezelést követően magától begyógyul a bemetszés helye. Az eljárás ma már rutinműtétnek számít, altatás és injekció nélkül történik.

A szürkehályog műtét után

A kezelést követő napon egy kontroll vizsgálatra kell megjelenni, valamint egy hét múlva újra meg kell jelenni a szemész szakorvos előtt, hogy minden rendben van-e.

A szürkehályog műtétet követően nem csak az elszürkült szemlencse problémája szűnik meg, hanem egyúttal javítani tudják a szem fénytörési hibáit is, ha olyan műlencsét választ a páciens magának. Ennek köszönhetően nem lesz szükség a műtétet követően szemüvegre, kontaktlencsére sem.

A látás javulását már másnap, a védőkötés levétele után lehet tapasztalni. Az egy hetes kontroll idejére már elég jó a páciensek látása, a teljes felépülésre kb. egy hónapot kell szánni, ekkorra szokták időzíteni a következő kontroll vizsgálatot is.

A műtétet követő egy hétben arra kell odafigyelni, hogy ne dörzsöld a szemed, kerüld a háziállatokat, ne kerüljön csapvíz a szemedbe, és kerülni kell a koszos környezetet is.