Mit jelent az üzleti intelligencia?

Mit jelent az üzleti intelligencia?Akik jártasan a vállalatok vezetésében, a cégekkel kapcsolatos döntéshozatalban, valószínűleg már találkoztak a business intelligence, üzleti intelligencia kifejezéssel. De mit is jelent az üzleti intelligencia kifejezés? Ezt fogjuk megvizsgálni bejegyzésünkben.

Az üzleti intelligencia egy tudományos alapú, a technológia maximális kihasználásán alapuló ágazat. Feladata, hogy segítséget nyújtson az információalapú döntéshozatalban, a vállalkozás megfelelő vezetésében. Az üzleti intelligencia tehát jelentős hatással van a vállalkozás teljes egészére, ugyanis segítségével jelentősen javítható egy vállalkozás teljesítménye, növelhetők bevételei és a profit is.

A business intelligence lényege, hogy előzetesen összegyűjtenek minden fontos adatot egy vállalkozásról, és ezeket az adatokat az üzleti intelligencia rendszerek segítségével feldolgozzák, kiértékelik. Az üzleti intelligencia az összegyűjtött, kiértékelt adatok alapján gyakran képes egy várható jövőbeli teljesítmény megadására, megbecsülésére is.

Az üzleti intelligencia rendszerek segítségével összehasonlíthatók a hasonló vállalkozások, így a a vállalatok vezetői, tulajdonosai mérni tudják vállalkozásuk teljesítményét, relatívan a többi hasonló vállalkozáshoz képest is.

Miben segít konkrétan az üzleti intelligencia?

  • A vállalat belső folyamatainak optimalizálása
  • Új bevételi források keresése
  • Előnybe kerülés a konkurenciával szemben
  • A vállalkozás problémáinak feltárása, javítása
  • A döntéshozási folyamatok javítása, gyorsítása