A coaching és története

A coaching és történeteManapság már hazánkban is egyre népszerűbb, egyre többen keresik, és ennek megfelelően egyre többen is foglalkoznak coachinggal. De nézzük meg, hogyan alakult ki ez a szolgáltatás, és mit is kell róla tudni.

A coaching történetét meghatározza a pszichológia és a sportpszichológia, innen kapta a nevét is, a coaching ugyanis edzést jelent magyarul. A coaching maga először 1975-ben a tenisz területén jelent meg, egy amerikai teniszoktató volt az első, aki edzősködése során felismerte a coachingban rejlő lehetőségeket, hogy tud segíteni tanítványainak abban, hogy teljesítménye útjában álló akadályokat megszüntesse vagy csökkentse.

A coaching elterjedésében a következő lépés az 1980-as évek voltak, amikor is a sport mellett az üzleti életben is elkezdték használni a kifejezést. A cél hasonló volt, mint sportolók esetén, csak itt nem a sportteljesítmény javítását akarták elérni, hanem az üzleti, a munkateljesítményt.

A coaching áttörése a 2000-es évekre tehető azonban, ekkor kezdett el területtől, tevékenységtől függetlenül elterjedni. Ma már nem csak a sport és az üzleti élet területén segít a coaching, hanem a magánszférában is. Mindennapi problémák, akadályok leküzdésére is kiválóan alkalmas.

Gyakori tévhit a coachinggal kapcsolatban, hogy a coach nem fogja megmondani a problémákra, akadályokra a megoldást, hanem segít a klienseknek abban, hogy saját maguk ismerjék fel a problémákat, és saját maguk találják meg azok megoldását is.