Mitől védenek a védőkesztyűk?

Mitől védenek a védőkesztyűk?Számos foglalkozási területen láthatjuk, hogy a dolgozók védőkesztyűt kell, hogy viseljenek. Ezek a védőkesztyűk több félék is lehetnek, mindig az adott feladatnak, munkának megfelelő kesztyűt érdemes viselni, ha biztonságban akarjuk tudni kezeinket.

Az egyik leggyakoribb hatás, ami a kezeket érheti, az a kémiai hatás. Kémiai hatások ellen általában a gumikesztyű a legnépszerűbb megoldás. Természetesen a gumikesztyűkből is kapható többféle anyagú, és nem utolsósorban többféle vastagságú kesztyű, mivel nem ugyanolyan védelemre van szüksége egy orvosnak és egy olyan dolgozónak, aki veszélyes anyagokat kezel munkája során.

A másik gyakori hatás a mechanikai hatás. Ilyenek pl. a szúrások, vágások, a kezek felsértése. Az orvosok által viselt kesztyűknek kisebb mechanikai hatásoknak is ellen kell állniuk, de általában az építőiparban, a fizikai munkát végzők körében van szükség komolyabb sérülések ellen védő kesztyűk viselésére. Ezek azok a foglalkozások, amikor gyakran fennáll a mechanikai sérülések veszélye, így mindenképpen érdemes (vagy kötelező) védőkesztyűt viselni.

A harmadik nagy csoport a tűz és hő elleni védekezés. Számos olyan foglalkozás van, ahol forró dolgokkal dolgoznak (pl. főzés, tűzoltás, hegesztés), és szükség van a hő elleni védelemre. Az ilyenkor használatos védőkesztyűkhöz tűzálló, hőgátló anyagok használnak, melyek célja kifejezetten a hő elleni védelem. Természetesen pl. egy tűzoltónak nem csak a hő ellen, hanem mechanikai hatások ellen is védenie kell kezeit, így a legtöbb védőkesztyű egyszerre több feladatot kell, hogy ellásson.