Sportolás, kikapcsolódás: a baltadobálás

Sportolás, kikapcsolódás: a baltadobálásSzámtalan lehetőségünk van manapság kikapcsolódásra, sportolásra, szabadidőnk eltöltésére. A megszokott tevékenységek mellett ki lehet próbálni pl. a baltadobálást, erről lesz szó bejegyzésünkben.

A tevékenységhez egy fából készült céltáblára, egy baltára és egy kis odafigyelésre van csak szükségünk, mivel ennek hiányában balesetek is előfordulhatnak.

Rengeteg helyen lehet már hódolni a baltadobálásnak, sőt, hivatalos versenyeket is rendeznek belőle, legtöbben azonban hobbiból fogják kipróbálni. Ilyenkor a legfontosabb dolog a biztonság, mivel a balta veszélyes szerszám, ha nincs megfelelően használva, nem figyelünk oda a körülményekre. A baltákat mindig tároljuk biztonságos helyen, és a használat előtt ismertessük a baleset-megelőzéshez szükséges tudnivalókat. Ha a céltábla mögött üres terület van, akkor azt zárjuk ez az emberek elől, mivel az elhibázott dobás könnyen nagy problémát jelenthet. Ha fal van a tábla mögött, a dobó és a tábla közötti területet akkor is üresen kell hagyni, és figyelni arra, hogy senki ne tudjon oda betévedni.

A sporthoz az első gondolatunkkal szemben nem erő, hanem inkább technika kell. Természetesen könnyebb eldobni a baltát, ha erősebb az ember, azonban a megfelelő technika elsajátítása nélkül az erő semmit nem ér.

Nemzetközi versenyeket is rendeznek baltadobálásból, ahol az egyes nemzetek szövetségei képviseltetik magukat. A legnagyobb ilyen versenyen 9 ország 41 tagja vesz részt.