Mi alapján dől el, hogy mennyit ér egy régi érme?

Mi alapján dől el, hogy mennyit ér egy régi érme?Gyakran előfordul, hogy találunk otthon egy régi pénzt vagy érmét, és nem tudjuk eldönteni, hogy az értékes, vagy értéktelen. Ilyenkor általában fel kell keresnünk egy hozzáértőt (általában valaki olyat, aki régi érmék, pénzek felvásárlásával foglalkozik), aki meg tudja nekünk mondani, hogy mennyit is ér. Cikkünkben azt fogjuk megvizsgálni, milyen feltételek alapján történik ez az értékbecslés.

Ritkaság

Az egyik legfontosabb tényező egy érme értékének meghatározásakor, hogy annak idején hány darabot gyártottak belőle. Ez az első tényező, amely hozzájárul a ritkasághoz.

A következő, ami a ritkasághoz tartozik, hogy hány darab maradt fenn az adott érméből vagy papírpénzből. Gyakran előfordul, hogy egyes pénzek elhasználódnak, vagy érmék megrongálódnak. Általában azokért a pénzek érnek sokat, melyek nincsenek nagyon rossz állapotban. Emellett van olyan, hogy egy érme anyaga többet ér, mint amennyit a pénz, mint fizetőeszköz ér, és ilyenkor inkább beolvasztják őket.

Kereslet

A kínálatot megvizsgáltuk, a következő dolog a kereslet. Könnyen előfordulhat, hogy egyes érmék annak ellenére keresettek, hogy jóval többet készítettek belőlük, mint más érmékből. Ennek több oka is lehet: az adott kor, amiben készültek, a motívumok, melyek rajtuk találhatók, vagy akár, ha valamilyen fontos történelmi eseményhez kapcsolódnak.

Állapot

Ahogy írtuk feljebb, az adott érme állapota is nagyban befolyásolhatja az értékét. Minél jobb állapotban van egy érme (főleg, ha több száz éves), annál többet ér.