Hogyan készül a kézműves csoki?

Egyre több helyen találkozhatunk a kémműves csoki kifejezéssel, egyre több vég, webshop foglalkozik különleges csokoládék árusításával. De mit is jelent, hogy ez csokoládé kézműves? Hogyan is készül a kézműves csoki?

A kézműves csokik jellemzője, hogy minőségi kakaóbabból és alapanyagokból készülnek, nem tömeggyártással, hanem általában egyedileg készítve. A kakaóbabokat a cégek általában közvetlenül a termelés helyéről szerzik be, ami biztosítja az egyedi ízvilágot, a minőségi csokoládét.

A csoki készítésének első lépése a fermentáció. Ez az erjedés folyamata, melynek során hő hatására a kakaómagok leadják nedvességüket.

Ezt követi a szárítás folyamata. Először is összepréselik a fermentált magokat, majd a maradék víztartalmuk nagy részét is eltávolítják. Ezt még általában a termelés helyén csinálják, nem a csoki manufaktúrákban, de kézműves csokik esetén gyakran csak a kakaóbabokat importálják, és a többi folyamat már a gyártás helyén történik.

A következő feladat a kakaó megtisztítása és a pörkölés folyamata. A tisztítás hatására minden szennyeződést eltávolítanak, majd a pörkölés segítségével minimálisra csökkentik a víztartalmat, és ez a folyamat adja a kakaó ízét és színét is.

A megpörkölt kakaóbabokat összezúzzák, a héját eltávolítják, és itt alakul ki az egyes kakaóbabok jellegzetes, egyéni aromája is, ami a kézműves csokoládé készítés alapját is adja. A törés és az őrlés után massza állagú anyagot kapunk, amit összepréselve alakul ki a kakaóvaj, és ebből készítik el a csokoládékat.