A kendermag hatása egészségünkre

A kendermag hatása egészségünkreA kendermag már több ezer éve az emberek egyik kedvelt étele volt, azonban manapság alig hallani arról, hogy fogyasszunk kendermagot, pedig rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Ezeket a pozitív tulajdonságokat fogjuk cikkünkben megvizsgálni.

Az első, amit el kell mondani, hogy nem tartalmaz THC-t, ami a kender kábításért felelős része, mivel ez a növény leveleiben található meg. Nem kell attól tartanunk tehát, hogy a kendermag fogyasztása bármilyen bódultságot okozzon.

A növények között a kendermag fehérjetartalma az egyik legmagasabb, 24%, és nem mellesleg ez a fehérje könnyen felszívódó. Emellett megtalálható benne minden olyan aminosav, amire szervezetünknek szüksége van, de nem termel meg, plusz még sok egyéb aminosav is megtalálható benne. A kendermag ráadásul gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, és vitaminokban is.

Az kendermag egészségre gyakorolt hatásai

A kendermag javítja az emésztést, és segíti a fogyást is. A magas rosttartalomnak köszönhetően jótékonyan befolyásolja az anyagcserét. Ezek a rostok, plusz a számos aminosav és fehérje könnyen eltelítik az embert, így rendszeres kender fogyasztás esetén kevésbé leszünk éhesek.

Gyulladáscsökkentő hatása is van a kendermagnak, természetes módon és mellékhatások nélkül küzdi le az akut és a krónikus gyulladásokat.

Ha főzetet készítünk belőle, az nyugtató hatással van idegeinkre, enyhíti a depressziót, valamint a hosszan tartó stresszt is.

Magas vastartalmának köszönhetően a vérszegénységet is megelőzni, kezelni lehet kendermag fogyasztásával.