Hatékony együttműködés a vállalkozó és a könyvelő között

Hatékony együttműködés a vállalkozó és a könyvelő közöttA könyvelési feladatok elvégzését ma már szinte minden vállalkozó könyvelőre bízza, mert az egyszerűsített adózási lehetőségek vagy nem állnak rendelkezésre, vagy nem éri meg őket választani. Ahhoz, hogy gördülékeny legyen a közös munka, érdemes néhány dologra figyelni az együttműködés során.

Már a szerződés megkötésekor le kell fektetni, hogy kinek milyen feladatai lesznek az együttműködés során, és érdemes a határidőkkel kapcsolatban is megegyezésre jutni. A feladatok meghatározásánál meg kell egyezni arról, hogy mit kell a könyvelőnek elvégeznie, és mi az, ami nem tartozik bele a munkakörébe. Gyakori problémaforrás szokott lenni, hogy a vállalkozó olyan feladatokat is a könyvelővel akar elvégeztetni, amire nem is szerződtek.

A határidőkkel kapcsolatban szintén mindkét félnek vannak teendői. A vállalkozónak a megbeszélt időpontra minden hónapban át kell adnia a számlákat és a bizonylatokat. Ezt követően pedig a könyvelőnek a megbeszélt időpontra el kell készülnie a saját feladataival. Néha persze előfordulhatnak csúszások, de a rendszeres késés problémákhoz fog vezetni.

Segíthet az együttműködésben az is, ha a könyvelőnek már vannak olyan ügyfelei, melyek az adott vállalkozáshoz hasonlóak. Ezzel biztosítani lehet azt, hogy a könyvelőnek megvan a megfelelő tapasztalata az adott területen, és így sokkal több segítséget tud nyújtani a vállalkozónak. Arra persze ügyelni kell, hogy pl. a konkurenciák információit ne adja ki, ezért érdemes egy titoktartási szerződést aláírni a közös munka megkezdésekor.