Mikor kell cégkivonat és mikor cégmásolat?

Mikor kell cégkivonat és mikor cégmásolat?A céges dokumentumok közül a cégkivonat és a cégmásolat az, melyekre a leggyakrabban szükség van. Általában előírják, hogy az adott ügyintézéshez, eljáráshoz melyiket kell mellékelni, bemutatni. Nem árt azonban tisztában lenni a két dokumentum hasonlóságaival és különbségeivel, hogy biztosan a megfelelő dokumentumot igényeld.

Legtöbbször a cégkivonat valamilyen formáját kérik ügyintézéskor, ez ugyanis a friss, jelenleg hatályos információkat tartalmazza. Ha egy adat megváltozik, érvényét veszti, akkor a most igényelt cégkivonatban nem lesz már benne.

A cégmásolat neve megtévesztő lehet, nem véletlenül hívják gyakran cégtörténetnek is, ugyanis nem csak a jelenleg is hatályos adatokat tartalmazza, hanem a cégjegyzékben korábban szereplő, de már törölt adatok is megtalálhatók benne. Ha egy átfogó képet szeretnél kapni egy vállalkozás teljes működési idejéről, akkor cégmásolatra lesz szükséged.

Hivatalos ügyintézéskor általában azért a cégkivonatot kérik, mert nem a teljes cégtörténetre kíváncsiak, hanem arra, hogy az adott ügyintézés pillanatában egy vállalkozás megfelel-e az előírásoknak. Cégmásolatot akkor érdemes pl. igényelni, ha egy másik céget, pl. egy céges partnert szeretnél részletesen megismerni. Ilyenkor a cégkivonat helyett érdemes egy cégmásolatot lekérni róla, hogy a cég teljes működése során minden rendben volt-e vele. Ha szerződés aláírása után derülnek ki fontos információk, akkor késő, a hiteles cégmásolat azonban mindig valós adatokat tartalmaz, és pár perc alatt beszerezhető.