Az online cégkivonat igénylés

Az online cégkivonat igénylésAz átlátható gazdaság egyik fő feltétele, hogy a gazdasági szereplők (a cégek, vállalkozások) adatai mindenki számára hozzáférhetők, elérhetők legyenek. Ezt a célt szolgálja a cégnyilvántartás. A cégnyilvántartásban megtalálható adatok több módon is kikérhetők, beszerezhetők, az egyik legnépszerűbb megoldás a cégkivonat igénylése.

A cégkivonat egy olyan dokumentum, amely tartalmazza az adott cégre aktuálisan érvényes adatokat. Mivel a cég adatainak bizonyítására számos ok miatt szükség lehet, így a cégkivonat beszerzése már, kis túlzással, hozzátartozik a mindennapi teendőkhöz. Amíg régen csak személyesen, a cégbíróságra befáradva lehetett cégkivonatot igényelni, addig manapság már sokkal könnyebb dolgunk van, ugyanis online is el lehet intézni az igénylést.

Az online ügyintézés olyan elosztók segítségével történik, akik szerződésben állnak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, így jogosultak cégkivonat terjesztésére.

Az interneten három típusú cégkivonat közül választhatunk: ingyenes, hiteles és közhiteles cégkivonat.

Az ingyenes cégkivonat egy kattintással letölthető. Előnye, hogy azonnal, fizetés nélkül hozzájuthatunk, hátránya, hogy nincs arra biztosíték, hogy a legfrissebb adatokat tartalmazza. Általában tájékoztatásra használják csak.

Hivatalos ügyintézéshez az esetek túlnyomó többségében szükség van hiteles cégkivonatra. A hiteles cégkivonat is letölthető elektronikus formában, viszont már fizetni kell érte. Biztosan a legfrissebb, éppen aktuális adatokat tartalmazza majd, hitelesítve, így használható ügyintézésre is.

Nem mindig elégséges azonban az elektronikus hitelesítés, vannak olyan helyzetek, amikor követelmény a közhiteles cégkivonat. Ilyet szintén lehet online igényelni, szintén térítés ellenében, viszont mindenképpen papír alapon fog megérkezni hozzánk.