A cégkivonatok közötti különbségek

Amikor céges teendőkről, ügyintézésekről van szó, akkor számos különböző dokumentumra lehet szükségünk. Az egyik ilyen dokumentum, amelyre szinte minden hivatalos ügyintézéshez szükség van, a cégkivonat. Nem mindegy azonban, hogy milyen ügyintézéshez milyen típusú cégkivonatot mellékelünk.

Ingyenes cégkivonat

Az ingyenes cégkivonat hivatalos ügyintézéshez nem elegendő, csak tájékoztató jellegű dokumentum. Mivel nem hiteles, így nincs biztosítva, hogy a legfrissebb adatokat tartalmazza, információ gyűjtésre azonban sok esetben megfelelő.

Hiteles cégkivonat

A hiteles cégkivonat a leggyakoribb választás. Mint minden cégkivonat, a hiteles változat is a cég hatályos adatait tartalmazza, de az ingyenes verzióval szemben már hitelesített változatban. A hiteles cégkivonat elektronikus formában érkezik, és 30 napig használható fel.

Közhiteles cégkivonat

A közhiteles cégkivonat papír alapú dokumentum, általában banki ügyintézéshez, pályázatok benyújtásához követelmény. A papír alap és a pecsét miatt a leghitelesebb cégkivonat forma, minden ügyintézéshez elfogadják, akkor is, ha hiteles változatra van csak szükség.

Apostille cégkivonat

Az Apostille cégkivonat külföldi felhasználás esetén szükséges, ún. felülhitelesítéssel rendelkezik, melynek hatására minden országban felhasználható a dokumentum. Nem csak magyar nyelven, hanem több idegen nyelven is igényelhető a dokumentum, így akár a felhasználás helyének nyelvén is kérhető az Apostille cégkivonat. Nem kell tehát utólag az esetleges hiteles fordításról gondoskodni, hanem azonnal a megfelelő nyelven, a megfelelő hitelesítéssel kapjuk meg a szükséges cégkivonatot.