Megéri az árát a lézeres szemműtét?

Megéri az árát a lézeres szemműtét?Rengeteg embernek van szüksége valamilyen segédeszközre, kezelésre ahhoz, hogy jól lásson. Amíg régen csak a szemüveg, később pedig a kontaktlencse állt rendelkezésünkre, ha javítani akartunk látásunkon, addig manapság már lézeres látásjavításra is vállalkozhatunk.

A lehetőség ellenére még eltörpül a szemműtétek száma a szemüvegek, kontaktlencsék száma mellett, de egyre többen vállalkoznak látásjavító kezelésekre. De vajon megéri?

Az első kérdés általában a lézeres szemműtét ára szokott lenni, ugyanis jóval többe kerül, mint egy szemüveg vagy egy pár kontaktlencse megvásárlása. Ha csak egy összegben nézzük, akkor nagyságrendi különbségek vannak, de mi a helyzet, ha hosszabb idő intervallumot vizsgálunk? A szemüvegek általában nem számítanak nagy kiadásnak, gyakran csak 2-3 évente kell cserélni őket, sőt, néha még ekkor sem. Aki a szemüvegét cserélné le szemműtéttel, annak évtizedekig is eltarthat, mire az anyagiak megtérülnek.

Kontaktlencse viselése esetén már jobb helyzetben van a lézeres látásjavítás, ugyanis a kontaktlencsék jóval drágábbak, mint a szemüvegek. Amíg egy szemüveg évekig megfelelő lehet, addig a kontaktlencséket havonta, néhány havonta cserélni kell. A rendszeres kontaktlencse vásárlások, a kontaktlencse folyadékok mind olyan kiadásnak számítanak, melyeket havonta meg kell ejteni. Sok esetben, ha kiszámoljuk, akkor a lézeres szemműtét néhány év alatt megtérül a kontaktlencsét viselők számára, és akkor a kényelemről még nem is beszéltünk.