Egyensúly a munka és a család között

Egyensúly a munka és a család közöttKisgyermekes anyukák számára az egyik legnehezebb feladat, hogy meg kell teremteni az egyensúlyt a munka és a család között. Ez első hallásra nem tűnik bonyolultnak, de aki már volt ilyen helyzetben, tudja, hogy nehéz nem a családdal foglalkozni munkaidőben, vagy nehéz a szabadidőben nem a munkán törni a fejünket.

Tervezés

Az egyensúly megteremtéséhez elengedhetetlen a megfelelő tervezés. Azt legtöbb esetben lehet tudni, hogy mettől meddig fog tartani a munkaidő, a szabadidőt azonban érdemes beosztani: mennyi idő jut a családra, barátokra, kikapcsolódásra stb. Ha otthonról dolgozol, még nehezebb dolgod lehet, mert könnyen összemosódhatnak a feladatok. Ilyenkor különösen fontos szétbontani a napot munkaórákra és szabadidőre.

Szintén a tervezéshez tartozik, hogy meg kell oldani a kisgyermekek felügyeletét is. Ha már bölcsis, óvodás a gyermek, akkor a nap nagy részében meg van oldva a felügyelete, azonban gyakran ezek a foglalkozások nem tartanak a munkaidő végéig. Ilyen esetekben össze lehet fogni hasonló helyzetben levő szülőkkel, vagy meg lehet kérni ismerősöket, barátokat, rokonokat. A lényeg, hogy előre tervezd meg, ne 3 órakor jusson eszedbe, hogy nincs, aki felvegye a gyereket az óvodában.

Ne csak a hétvégékre figyelj

Sokan követik el azt a hibát, hogy csak a hétvégét tekintik igazi szabadidőnek. Ezzel szemben azonban munkanapokon is lehet kikapcsolódni, szórakozni, feltöltődni. Ha hétköznapokra is szervezel kikapcsolódást, pihenés, családi időtöltéseket, akkor sokkal könnyebb átvészelni a munkaidőt is.