Fuvarozás, szállítmányozás

Fuvarozás, szállítmányozásAz áruk mozgatása a kereskedelmi rendszerünk, és a logisztika egyik alapja, melynek részei a fuvarozás és a szállítmányozás. Ezek gyakran összekevert fogalmak, bejegyzésünkben külön-külön fogjuk bemutatni őket.

A logisztika és a fuvarozás kölcsönösen hatnak egymásra: a logisztika követelményeit a fuvarozás igyekszik kielégíteni, de a fuvarozás terén elért kutatási–fejlesztési eredmények hatnak a logisztika fejlődésére is. Manapság már a fuvarozó nem egy elkülönült vállalkozó, hanem egy rendszer része, így bevételére nem csak a saját teljesítménye van hatással, hanem a teljes rendszer sikere, a rendszer többi résztvevőjének teljesítménye is. Ennek előnye, hogy a fuvarozó akkor is tudja szolgáltatását végezni, amikor kevesebb munkája lenne, ha saját maga gyűjtené a megrendeléseket. Hátránya, hogy, ha a főrendszer termékei iránt csökken a kereslet, akkor kevesebb munkája lesz a fuvarozónak is. Szintén további hátrány, hogy a fuvarozó van a rendszer alján, így könnyen lecserélhető, pótolható.

A logisztikai rendszerben magasabb beosztásban található a szállítmányozó. A szállítmányozó hagyományosan az áruk helyváltoztatásának a megszervezésével, tehát a fuvarozási és egyéb szerződések megkötésével foglalkozik. Ismeri továbbá az egyéb szolgáltatókat: vámkezelőket, biztosítókat, csomagolási, raktározási stb. vállalkozókat is. A logisztikai rendszerbe bekerülő szállítmányozónak lehet egyszerűen az a feladata, hogy a rendszer számára szükséges fuvarozások megszervezését folyamatosan ellássa a szükséges szerződések megkötésével.